Nieuw braille-weergavesysteem voor de computer ontwikkeld

Onderzoekers van de Universiteit van North Carolina in de Verenigde Staten hebben een nieuw concept ontwikkeld dat de basis moet vormen voor een beter braille-weergavesysteem op de computer.

Op dit moment is het zo dat blinden en slechtzienden die gebruik maken van Internet, email en andere computermogelijkheden slechts één brailleleesregel per keer weergegeven krijgen. Hiervoor gebruiken ze een speciaal apparaat dat steeds een regel van bijvoorbeeld een internetpagina 'leest'. Met het nieuwe weergavesysteem krijgen blinde mensen een volledige pagina tot hun beschikking met een 'refresh'-mogelijkheid, waardoor ook zij kunnen scrollen, bladeren en surfen op het web.

De onderzoekers hebben een 'hydraulisch mechanisme' ontwikkeld, dat de ontwikkeling van het nieuwe weergavesysteem mogelijk moet maken. Dit mechanisme is gemaakt van zogeheten electroactief polymeer, waarvan de vorm snel kan veranderen. Hierdoor kunnen de braillepunten snel en op de juiste wijze omhoog komen, waardoor het gelezen kan worden.

Hoewel de onderzoekers stellen dat de verdere ontwikkeling van het systeem nog wel een jaar kan duren, zijn zij enthousiast en positief over het nieuwe systeem. 'De brailleleestekens komen snel en met hele pagina?s tegelijk omhoog en bovendien is het systeem, en het materiaal dat ervoor gebruikt wordt, goedkoop en standvastig', zegt Dr. Peichun Yang, postdoctoraal onderzoeker aan de universiteit en zelf blind. 'Dit in tegenstelling tot de huidige braille-weergaveapparaten'.

Zie: http://www.physorg.com/news189080258.html voor het volledige artikel (Engelstalig)

(Bron: www.physorg.com/ Nieuwsredactie Dedicon)

Laatst bijgewerkt op: 03 August 2013 11:29:29