Sla de navigatie over en ga naar de inhoud
Logo van Computerclub Esc@pe!
Download hier onze folder!
Klik hier om contact met ons op te nemen!
Home
Ledenpagina
Audio bewerkenHier vind je enkele programma's voor het bewerken van audio.
Komfox Performer
Geschiedenis van de computer
Nieuw braille-weergavesysteem ontwikkeld
Tips en trucs     

Nieuw braille-weergavesysteem voor de computer ontwikkeld

Onderzoekers van de Universiteit van North Carolina in de Verenigde Staten hebben een nieuw concept ontwikkeld dat de basis moet vormen voor een beter braille-weergavesysteem op de computer.

Op dit moment is het zo dat blinden en slechtzienden die gebruik maken van Internet, email en andere computermogelijkheden slechts één brailleleesregel per keer weergegeven krijgen. Hiervoor gebruiken ze een speciaal apparaat dat steeds een regel van bijvoorbeeld een internetpagina 'leest'. Met het nieuwe weergavesysteem krijgen blinde mensen een volledige pagina tot hun beschikking met een 'refresh'-mogelijkheid, waardoor ook zij kunnen scrollen, bladeren en surfen op het web.

De onderzoekers hebben een 'hydraulisch mechanisme' ontwikkeld, dat de ontwikkeling van het nieuwe weergavesysteem mogelijk moet maken. Dit mechanisme is gemaakt van zogeheten electroactief polymeer, waarvan de vorm snel kan veranderen. Hierdoor kunnen de braillepunten snel en op de juiste wijze omhoog komen, waardoor het gelezen kan worden.

Hoewel de onderzoekers stellen dat de verdere ontwikkeling van het systeem nog wel een jaar kan duren, zijn zij enthousiast en positief over het nieuwe systeem. 'De brailleleestekens komen snel en met hele pagina?s tegelijk omhoog en bovendien is het systeem, en het materiaal dat ervoor gebruikt wordt, goedkoop en standvastig', zegt Dr. Peichun Yang, postdoctoraal onderzoeker aan de universiteit en zelf blind. 'Dit in tegenstelling tot de huidige braille-weergaveapparaten'.

Zie: http://www.physorg.com/news189080258.html voor het volledige artikel (Engelstalig)

(Bron: www.physorg.com/ Nieuwsredactie Dedicon)

Terug naar boven

Naar vorige pagina

Laatst bijgewerkt op: 03 August 2013 11:29:29
[einde pagina]

script type="text/javascript"> var sc_project=4544208; var sc_invisible=0; var sc_security="7f2f2ad8"; var sc_text=4; U bent bezoeker:   

visit tracker on tumblr

Bekijk de statistieken!

Copyright © 2019 Gerrie Reijman